Wifi pokrivenost

Administracija i logistika računara pod Linux-om, MacOs-om,Windows-om, Unix-om
Корисников грб
atari
Site Admin
Поруке: 206
Придружен: 09 Апр 2008, 04:18
Место: milky way
Контакт:

Wifi pokrivenost

Порука: # 300Порука atari »

Za većinu korisnika jedan ruter novije generacije odradi posao.
Ali ima i mesta gde jedan ruter ne može da pokrije ceo stan ili kuću. Ne postoji neko univerzano rešenje, uglavnom bude neki kompromis između cene i kvaliteta.
Najjeftinije je kupiti neki dodatni ruter povezati ga na lan ili u mod repetitora bez kabla gde se gubi na brzini.
Razlika između jednog jačeg rutera i/ili sa većim antenama je u tome što šalje jači signal, ali slabi uređaji koji nemaju veliku antenu kao na primer telefoni mogu da prime taj jači signal ali ne mogu da vrate informaciju jer ne mogu da probiju 3 zida ili 2 armirane ploče. Tako da to rešenje po mom mišljenu nije najbolje zbog većeg zračenja i lošeg transvera udaljavanjem od rutera. Bolje je staviti 2 ili više rutera manje snage nego jedan jači ako ima više prostorija i spratova.
U tom slučaju postoji mogućost i bez izvlačenja nove lan instalacije pokriti veći broj soba ili ispratova korišćenjem uređaja koji mogu koristiti naponsku istalaciju za prenos interneta. Još jedan "problem" se može javiti u tom slučaju ako se koriste standardni ruteri koji se "ne vide" pa onda možete imati više različitih ssid-ova odnosno imena za wifi mrežu.
To se može rešiti korišenjem rutera novije generacije mikrotik, ubnt...
Moja preporuka je mikrotik jer daje više opcija za isti novac dok ubnt ima neke limite kao što su isti kanal na svim uređajima, promenom parametra ili fw jednog rutera svi ostali ruteri ispadaju sa mreže...
Potrebno je podeseti samo jedan glavi ruter, dok ostali koji se budu dodavali uzimaju od njega konfiguraciju i rade sinhrono sa ostalim bez obzira na njihov broj, svi sa istim ssid-om a mogu se birati kanali, širina opsega, gašnje wifi signala u toku noći i ostale pojedonisti sve na jednom mestu.
Bolje je birati uređaje na 5Ghz manje su smetnje, bolja brzina i manja štetnost po novijim istraživanjima u odnosu na 2.4Ghz ili koristiti uređaje sa duplim opsegom u slučaju da neki uređaji nemaju mogućnost povezivanja na 5Ghz. Sam model rutera najbolje izabrati uz konsultaciju, a i samo podešavanje rutera ili mrežu rutera treba neko stručno lice konfigurisati.
Пошаљи Одговор